Liturgie & recepten voor de sobere maaltijd

Woensdag 1 april zouden we in de kerk weer met een groepje gemeenteleden gaan genieten van een sobere maaltijd. In de huidige omstandigheden kan dit helaas niet op deze manier georganiseerd worden. Desondanks willen we deze activiteit wel door laten gaan, hetzij op een andere manier. Op woensdag 8 april willen we de sobere maaltijd samen vieren, maar dan ieder vanaf zijn eigen plek. De liturgie en recepten kunt u hieronder vinden. Veel kookplezier!

Komkommersalade met munt, granaatappel, dadel en walnoot

Friszuur met een klein zoet accent door de dadels. In plaats van de dadels kunt u ook 50 gram rozijnen nemen die u van tevoren goed afspoelt onder de kraan. U kunt de salade van tevoren maken. 

Wat hebt u nodig:

 • 4-6 kleine Turkse komkommertjes of 2 grote komkommer
 • 1 flinke granaatappel
 • 100 gram ontpitte dadels
 • 1 rode ui
 • ½ bosje verse munt
 • 2 eetlepels citroensap
 • 50 gram walnoten in stukjes
 • 100 gram Turkse of Griekse yoghurt (10% vet) of een mengsel van dikke yoghurt met crème fraiche
 • Zeezout en zwarte peper uit de molen
 • Turks brood of matses

Bereiding (25 minuten en 1 uur marineertijd):

 1. Komkommers in de lengte in vieren snijden en zaag eruit snijden. De komkommer in mooie kleine stukjes snijden.
 2. De granaatappel snijdt u overdwars door. Let op het sap dat vrijkomt! Dat vangt u op in een kom. De rode pitten met het vruchtvlees voorzichtig losmaken uit de vliezen en de witte bittere schilletjes verwijderen. De pitten doet u in een kom.
 3. De dadels in kleine stukjes snijden. Snijd de rode ui in kwarten en vervolgens in dunne ringen.
 4. De munt wassen en drogen. Een paar blaadjes achterhouden voor de garnering. De blaadjes van de steeltjes plukken en fijnsnijden. Houd een eetlepel van de granaatappel achter voor de garnering. De blokjes komkommer met de granaatappelpitten, de dadelstukjes, de rode ui, munt en het citroensap met wat zout en peper voorzichtig mengen. 1 uur laten marineren.
 5. Salade in een schaal scheppen. Yoghurt door elkaar kloppen en op de salade scheppen. Walnootstukjes eroverheen strooien. De salade smaakt heerlijk fris.

Yoghurt met honing, walnoot en granaatappel

Snel en lekker!

De joodse spijswetten zijn van latere datum. Daarom laat ik Abraham een lekker potje met yoghurt eten, want het is zeer waarschijnlijk dat de melk waarover Genesis 18:8 spreekt aangezuurde melk geweest. Yoghurt of yoghurtdrank. Zomers kan het lastig zijn om aan een verse granaatappel te komen. U kunt ook verse vijgen nemen, die in partjes snijden en op de yoghurt draperen. Wanneer ook die niet verkrijgbaar zijn, neem dan gedroogde dadels of veel lekkerder een paar madjou, medjouh of medjool dadels. De naamgeving verschilt in nuances maar het gaat over dezelfde dadelsoort. Die bevatten meer vocht, zijn groter, zachter en aromatiser. Ze smelten op je tong als een fijne bonbon.

Wat heb je nodig: 

 • Pot Turkse of Griekse yoghurt
 • 6 eetlepels honing
 • 100 gram walnoten in helften of stukken (uit hun harde delen bevrijd)
 • 1 granaatappel
 • 1 verse goed rijpe vijg en eventueel paar takjes munt

Bereiding (20 minuten):

 1. Rooster de walnoten in een koekenpan lichtjes lekker knapperig. Laat za afkoelen. Was de granaatappel en snijd de granaatappel overdwars door. Van het sap op. De helften boven een kom in stukken breken zodat het uitlopende sap opgevangen wordt. De rode pitten met de vingers losmaken en alle witte bittere schilletjes verwijderen. De pitten in de schaal doen.
 2. Verdeel de yoghurt over de schaaltjes. De granaatappelpitten en het sap over de yoghurt verdelen, dan de walnoot en de honing erover verdelen. Afmaken met een takje munt en een partje van de vijg en dan serveren. Eet smakelijk!