2018-07 – De zon

Het is weer zomer. Heerlijk om buiten te zijn, te genieten van de warmte, de zon, de mooie kleuren in de tuinen, de gewassen op het veld. Iemand zei eens tegen mij: “Als de zon schijnt, voel ik me minimaal 10 procent beter”. Als de zon schijnt voelt het leven net iets anders aan. We warmen onszelf aan de stralen van de zon. De één trekt erop uit met zijn kinderen, de ander maakt een wandeling, weer een ander zit rustig op een terras. De stralende zon opent je ogen voor de wereld om je heen, voor al het mooie van Gods schepping.

En toch is er één maar, want in de zon is het leven niet altijd zonnig. In de stralende zon kan het pikkedonker zijn. Ik denk aan de situatie Syrië en Irak, waar zo velen worden bedreigd en op de vlucht slaan, ook talloze christenen. Ik denk aan Nigeria en vele landen in noordelijk Afrika, waar massa’s geen veilig thuis hebben. Ik denk aan de rampen in het klein, die gezinnen of enkelingen treffen, het bericht van een ernstige ziekte, het ontslag van je zoon, je dochter die haar man verlaat. Daar doet de zon niets aan.

Terwijl de zonnestralen je huid verwarmen, kan het leven ijskoud aanvoelen. Midden in het felle licht kan het donker zijn. Een dominee zei eens: “De zon maakt wel bruin, maar niet zalig.” En daarom is het goed dat er nog een andere warmtebron is, de Zonne der gerechtigheid, het Licht der wereld: Jezus Christus. Dit licht heeft wél iets te zeggen over de donkere kanten van het leven. Hij heeft iets te betekenen op al die plaatsen waar het pikkedonker is, voor al die mensen voor wie het donker is. Hij heeft iets te zeggen over ziekte en zonde, over nood en dood. Hij heeft het immers zelf allemaal doorstaan, ja, Hij heeft het allemaal overwonnen! Op Pasen is dat gebeurd, toen Hij zijn graf verliet. Hij, hét Licht der wereld, brengt warmte in de wereld, licht in je leven. Als je Hem volgt zal het niet meer donker zijn (Johannes 8:12). Misschien merk je het niet meteen, maar het vertrouwen dat Hij er is, geeft je hopelijk ten diepste rust, verlicht je leven. Hij is sterker dan ziekte, zonde en dood. Dat geeft licht, verwarmt je hart.

Ik wens u allemaal een fijne zomer, met veel zonuren, warmte en gezelligheid. Ook hoop ik dat we elkaar veel licht en warmte bieden! Want dat is broodnodig! En bovenal hoop ik dat u dat warme licht van Jezus Christus mag voelen, dat Hij uw leven verlicht. Ja, laat vooral ook de Zonne der Gerechtigheid in u schijnen!

Namens taakgroep organisatie & beheer: Ben Wevers

Dit artikel verscheen in Onderweg 20e jaargang, editie 7 (juli-augustus 2018)
Geschreven door ds. Kees Groenendijk