27-06-2021 – Overstapdienst groep 8

Een blijde zonnige morgen. Door de open deur komen veel mensen en kinderen binnen. Zonder mondkapje mag het nu en wat is dat mooi. Voorin de kerk zit onze muziekgroep klaar die deze dienst zal meewerken. Ook weer voor het eerst mogelijk. 

In deze dienst gaan twee meiden van de kindernevendienst overstappen naar de catechisatie en Sonardienst. Hun tijd op de lagere school is voorbij en dat is een moment van afsluiten en van een toekomst die nieuw is. Het thema van de dienst is dan ook “Wat heb je nodig?”.

Eerst stelt dominee Marianne de meisjes voor aan de gemeente en laat twee foto’s zien van hun doop. Anouk en Kato krijgen een rugzakje met hun naam erop (geborduurd door de kindernevendienst) en ja wat gaat daarin mee? Naast alles wat ze al hebben meegekregen aan bagage? Wat willen ze zelf meenemen? Beide meiden hebben zaken die in hun rugzak gaan. Ook hun (groot)ouders hebben hen iets meegegeven. 

De muziekgroep zingt “Weet je dat je een parel bent, een parel in Gods hand”.

De vaders leveren een bijdrage in de overstap en de moeders zingen mee in de muziekgroep. 

De kinderen van de kindernevendienst komen gezellig voorin staan en hebben ook dingen gemaakt voor Kato en Anouk. De leiding vertelt er wat bij en ondertussen krijgen de beide meiden kleine dingen voor in de rugzak, o.a. een vogel en een boekje, een rol pepermunt en water.

Namens de gemeente geeft de dominee hen een Belle Bijbel. Een bijbel met speciaal stukjes voor meiden erbij. 

Dan krijgen de twee meisjes een zegen en legt de dominee hen de handen op als teken  van die zegen. God gaat met hen mee. 

De Sonarjongeren helpen mee met de overstap door achter een groot stuk papier weer te geven wat zowel de beide meisjes al de Sonarleden over en weer denken. En dan rennen de twee meiden samen met hun rugzak vol door het papier om zo symbolisch de overstap te maken. 

De Bijbellezing wordt gedaan door Anouk en Kato en de preek gaat over “maak je geen zorgen, God weet wat je nodig hebt”. Heel concreet geeft de dominee en paar voorbeelden van wat wij en ook jongeren kunnen betekenen voor dat koninkrijk nu in onze eigen omgeving. En Jezus zegt dat God weet wat we nodig hebben. Wij, ook de jongeren, kunnen werken aan het koninkrijk van God. Bijvoorbeeld door een ander te troosten of getroost te worden. De ander vergeven, de ander opbeuren. Er zijn genoeg manieren. Iedereen kan iets doen in Zijn Koninkrijk.

Dan gaan we naar huis met Gods Zegen, kinderen en volwassenen!