01-11-2020 – Evangelisatiedienst

De vrolijke en hoopvolle kleuren van de regenboog sieren weer het kerkgebouw. 

Met mondkapjes op komt een klein deel van de gemeente binnen. Keurig op afstand heeft de koster weer een plek voor iedereen klaargezet. Er zijn nog plaatsen over.

Het thema van de dienst is ‘Op reis’.

Dat is al duidelijk te zien in de aankleding rond het liturgisch centrum. Koffers en een paar landkaarten van Nederland, Europa en zelfs de hele wereld. 

Reizen, dat doet ieder mens in meer of mindere mate. En de kinderen thuis kunnen vast vertellen waar ze allemaal al zijn geweest en waar ze graag heen zouden gaan. Want reizen heeft meestal een doel. Je gaat ergens heen om verschillende redenen.

De levensweg van een mens is een reis. Waar die reis heen gaat is soms in het geheel niet duidelijk: er komen zoveel obstakels en bochten en bergen of dalen op ons pad. 

Maar eigenlijk gaan we allemaal op weg naar dat beloofde land. Pelgrims zijn we en onderweg lopen mensen een eindje met je op. Ontmoet je fijne vrienden en moet je soms ook mensen loslaten die dan verdwijnen uit je zicht. In de tijd van de Bijbel was reizen geen kwestie van een vliegtuig of een hogesnelheidslijn. Integendeel, het was vaak lopen of op een muildier, paard of kameel gaan.

Onderweg door de woestijn zoals de Israëlieten 40 jaren lang. In hete zon en zandstormen, koude nachten met honger en dorst. Maar ook met Gods hulp, Hij ging met hen mee. En dat belooft hij ons ook. Hij is erbij maar we moeten dan wel op hem letten en achter hem aangaan. 

De deftige minister van financiën uit Ethiopië was op pelgrimsreis naar Jeruzalem geweest en wat was dat voor hem een teleurstelling. Hij mocht als vreemdeling niet eens in de tempel komen. En als eunuch helemaal niet. Vanuit de verte heeft hij het aangezien en met een boekrol van Jesaja reist hij terug naar zijn land. Hij was vanaf zijn jeugd al ontmand omdat hij zijn koningin moest dienen.

Geen nageslacht geen toekomst. Maar kijk dan zorgt God dat Filippus ter plekke komt en naast de wagen van de kamerling hoort hij hem voorlezen uit Jesaja. Dan volgt een gesprek en blijkt dat God ook voor deze man een toekomst heeft. Het stukje uit Jesaja geeft hem moed en uitzicht op Jezus die ook voor hem is gestoven en opgestaan. Hij wordt gedoopt en gaat met grote blijdschap verder op reis. Gesterkt en geliefd. 

Ieder mens mag weten dat God met ons meegaat en dat we anderen ontmoeten en iets door mogen geven op onze eigen manier over onze grote Reisgenoot die het doel van onze reis al heeft vastgelegd en ons nooit alleen laat modderen. 

Het was weer een mooie dienst.