07-04-2019 – 5e zondag van de veertigdagentijd (ZWO-dienst)

Een hele bijzondere dienst deze morgen met medewerking van onze zang- en muziekgroep met dirigente Femke Anne de Vries. Het is alweer de vijfde zondag van de veertigdagentijd en de dienst dient als startsein voor het ZWO-project van 2019.

Ds. Linde uit Hoogeveen leidt de dienst die wordt ingeleid door Jan Groen namens de ZWO-commissie. Hij benadrukt hoe juist deze zondag de zondag is waarop 25 jaar geleden de genocide begon in Rwanda en het is toch heel bijzonder dat juist nu het nieuwe project van de ZWO van start gaat en ook dat mama Rose Mukankaka, de grondlegster van dit project, in Nederland is en deze dienst zal bijwonen. 

Toeval bestaat niet. Er wordt door mama Rose verteld wat er gebeurde 25 jaar geleden. Zij, die de slachting van dichtbij meemaakte, verloor er haar ouders en haar broers en zussen. Haar gezin zat zelf drie maanden opgesloten en weggekropen in hun huis. Indrukwekkend en sober is het verhaal van mama Rose. Wat een enorm verschil met ons rustige leven in ons land. Wat komt dan de nood van anderen ver weg heel dichtbij. We zingen en bidden samen de liederen van Taizé. “Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft” klonk zo intens en verwoordde de nood van deze vrouw en haar landgenoten. 

Ze vertelde over de weeskinderen die over zijn gebleven na de slachting. Al die verkrachte vrouwen die wanhopig probeerden het leven weer op te pakken na alles wat hun was overkomen. En al die kinderen die geholpen moeten worden. Mama Rose begon ermee om al biddend kinderen op te laten nemen door moeders en grootmoeders. Zelf gaf ze het voorbeeld en God zegent haar werk. Honderden kinderen (ook veel bij hun geboorte met hiv besmette kinderen) krijgen een opvang met mogelijkheid om naar school te gaan en te leren dat haat geen leven is maar dat vergeving je vrij maakt om te leven. Wij kunnen met dit project meehelpen om steeds meer kinderen en hulpbehoevende mensen in dit geteisterde land een helpende hand te bieden. Het lied ‘Speeltuin’ van Marco Borsato wordt gezongen door Esmée, Femke en Marit. Samen met mama Rose en de muziek- en zanggroep volgen nog meer liederen. 

Verschillende talen en uit verschillende werelddelen maar allemaal kinderen van God. 

Na afloop en bij het koffiedrinken is gelegenheid om met mama Rose te praten en een Franse tolk maakt dat gemakkelijk. Ook zijn er gemaakte spullen te koop als ondersteuning van haar project. 

Leden van de ZWO hebben lekkere koekjes en taart gebakken naar inlandse recepten. Het is een hele mooie zondag die grote indruk heeft gemaakt op jong en oud.

‘Ga met God’ zingen we na afloop van de dienst en dat geldt zeker ook voor mama Rose!