2017-12-25 – 1e Kerstdag

Gezinsdienst eerste kerstdag

Een feestelijk versierde kerk die goed vol zit. Veel kinderen natuurlijk, maar ook veel grote mensen.

Na het gebed wordt de laatste kaars aangestoken en een gedichtje voorgelezen door een meisje uit de gemeente. Dat lukt ook deze zondag weer heel goed. De advent is voorbij en vandaag is het dan eindelijk kerst.  De kindernevendienstleiding leest het laatste stukje uit het boek van het project: Jezus is geboren!

Voor in de kerk zit de familie “Meerdangenoeg” aan een overvolle tafel te eten. Ze hebben alle vier een mobieltje in de hand en hebben al hun aandacht bij het beeldscherm. Verslaggever Rick doet een poging de familie te laten nadenken over vrede. Het hele gezin vindt dat er bij hen vrede genoeg is.

Ondertussen komen er allerlei mensen en kinderen naar voren die iets lekker van de tafel meenemen. Dit vindt het gezin niet leuk, maar ze eten stug door en praten nauwelijks met elkaar.

“Mensen met honger? O, maar daar is de voedselbank voor! Kom, we nemen nog een kerstkransje.”

Op het beamerscherm kan iedereen in de kerk via live videobeelden zien wat er voorin gebeurd. Op de beamer staan liederen, die met mooie beelden ondersteund worden en wordt het kerstverhaal verteld door middel van een filmpje met LEGO.

Uiteindelijk is de tafel leeg en gaat de familie nadenken over wat kerst eigenlijk is. Ze hebben daar wel wat hulp bij nodig. Op tafel staat nog een lichtende stolp. Eenmaal opgetild, blijkt er in de stolp een kribbe te staan met een kindje erin. Dan begint het eindelijk een beetje te dagen bij het gezin. Ze gaan snel naar de kerk om te horen waarover kerst nou eigenlijk gaat.

Aan het eind van de dienst zingen we het Ere zij God met elkaar. Alle kinderen krijgen kerstkransjes en een boek. Het was een hele mooie, goed verzorgde dienst. Veel denkwerk en voorbereiding, maar uiteindelijk heel mooi met de kribbe als middelpunt. Het kerstverhaal is heel duidelijk en origineel neergezet.

“Gewone” dienst

Om 10:30u begint de “gewone” kerkdienst. De kaars van kerst mag opnieuw aangestoken worden door een kind. Haar papa leest het gedicht voor, waarvan het laatste woord door het meiske zelf wordt gezegd. Knap gedaan!